ARBORETUM BAUMPARK ELLERHOOP
Gemeente Ellerhoop, Nabij Hamburg, Duitsland

In november 2004 en augustus 2006 heb ik een arboretum kunnen bezoeken dat een iets andere opbouw heeft dan de meeste arboreta. 

Dit arboretum iets ten Noord Oosten van Hamburg is vanaf 1956 aangelegd door de toenmalige boomkwekerij Timm & Co. Oorspronkelijk op een terrein van 3,5 ha. Aan de inkom staat het oude statige hoevegebouw dat het beeld van dit gedeelte van het arboretum domineert. Sinds 1980 is dit arboretum eigendom van de Kreis Pinneberg. Dit arboretum is nu 17 ha groot en de collectie bevat nu ca 4000 soorten.

De oudste aanplantingen zijn nog mee geselecteerd door Gerd krüssmann. Nu wordt dit arboretum bijgestaan door Dhr Hans-Dieter Warda. Dhr. Warda bezit ook het berucht plantenarchief met steekkaarten van Dhr. Krüssmann. 
Hij heeft in de laatste jaren voor de boomkwekerij Bruns een schitterend standaardwerk geschreven : das grosse buch der garten- und landschaftsgehölze. Letterlijk en figuurlijk een stevig boek.

Dhr. Warda zijn inzichten om een arboretum in te richten zijn verrassend maar origineel. Een arboretum dat door publieke gelden wordt gefinancierd moet ook een zo groot mogelijk draagvlak hebben. Het moet dus een arboretum zijn dat niet enkel de specialist aanspreekt. Dit arboretum heeft dan ook zeer veel verschillende leerrijke installaties. 

Het meest spectaculaire is ongetwijfeld de reuzengrote dinosaurus tussen onze oudste gekende planten die nu nog voorkomen in de natuur. 

Voor lesgevers die met jongeren door het arboretum wandelen is dit een soort Walt Disney attractie. Dit arboretum verwelkomt jaarlijks 100.000 bezoekers. Eveneens indrukwekkend zijn de 27 miljoen jaar oude versteende wortels van taxodium bomen. Het arboretum bevat tevens een aantal thematuinen. Voor een aantal klassieke arboretum bezoekers zullen deze constructies soms storen. Maar de educatieve invulling van het divers plantengebruik komt hier op de eerste plaats. 
arboretum bezoekers zullen deze constructies soms storen. Maar de educatieve invulling van het divers plantengebruik komt hier op de eerste plaats.
Het arboretum bevat ook een vrij grote vijver waar ondermeer Lotussen zijn uitgeplant die hier gewoon overleven. In de vijver is ook een grote groep Taxodium distichum in het water aangeplant. Dit omdat Dhr Warda Taxodium in het land van oorsprong ook in het water heeft zien staan. Daarnaast heeft hij in het water ook Nyssa sylvatica en N. Aquatica aangeplant.
Een bezoek aan dit arboretum kan ik iedereen ten zeerste aanraden.


De volgende parken in Hamburg zijn ook een bezoek waard :
  • Planten en Blomen, stadspark in het centrum van Hamburg
  • Stadtpark Winterhude, groot stadspark met vele oude bomen
  • Friedhof Ohlsdorf, 400 ha grote begraafplaats
  • Neuer botanischer garten

Zeer interessante bomen collectie te Hamburg :
  • Uni Hamburg, Zentrum Holzwirtschaft, Lohbrügge, Hamburg
  • Deze plantencollectie bevat zeer veel ‘Wild collected’ plantmateriaal.
Verder naar het Noorden in de deelstaat Schleswig-Holstein zijn er in de stad Kiel nog enkele interessante botanische collecties.
  • Botanischer garten Kiel
  • Alter botanischer garten Kiel, zeer sfeervol
  • Forstbaumschule, nu een openbaar park